Kategorier
Aktuelt

Hva er front- og bakfokus

Front bakfokus er et begrep som blir brukt mye innenfor foto, men hva er egentlig front og bakfokus og hvordan ser vi forskjell på dette?

Frontfokus
Linsen eller kamera fokuserer litt nærmere seg enn hva fokuspunktet er satt til. Dette synes om man eks fokuserer på noens øyne, men ender opp med at nesen er i fokus og øynene er utenfor.

Bildet under illuster dette, her skal fokus ligge på «0» (rød strek), men det ligger litt for langt fram som fører til at bildet får frontfokus. Bilde til høyre viser dette i en virkelig situasjon hvor man skal ta bilde av en logo.

Her kan man lett se at kamera eller objektivet frontfokuserer.

Frnotfokus_webFrontfocus_illustrasjon_web

Bakfokus
Optikken/kamera fokuserer bak i forhold til hvor fokus er satt. Dette kan synes om man feks fokuserer på noens øyne, og ørene kommer i fokus mens øynene er ute.

Bilder under illusterer dette, her skal fokus ligge på «0» (rød strek), men ligger litt langt bak, som fører til at bildet får bakfokus. Bilde til høyre viser dette i en virkelig situasjon hvor man skal ta bilde av en logo.

Her kan man lett se at kamera eller objektivet bakfokuserer.

Backfokus_webbackfokus_illustrasjon_web

Korrekt fokus
Når kamera ikke har front eller bakfokus så er kamera og optikk justert i «0». Bildene under viser kamera og optikk som er justert i «0» slik at fokus er korrekt. Bilde til høyre viser slik det skal se ut når kamera og objektiv er korrekt, her er logoen valgt som fokus og begge kameraene er uskarpe.

Perfekt-fokus_webLogo_i_fokus_web

Alle bildene er overdrevet for å vise forskjellen på bak og front fokus.

Opplever du dette kan vi anbefale deg å sende inn kamera og objektiver for sjekk og justering. Om man bare sender inn kamera eller bare objektiv så har vi ikke muligheten til og kontrollere disse opp mot hverandre, derfor anbefaler vi at du sender inn begge deler. Vi belaster tiden vi bruker på dette som normalt er 1 time a 800,- + mva for kamerahuset med rens, og 0,5 til 1 time a 800,- + mva per objektiv.

Vi utfører fokusjustering på Canon og Nikon.

Send oss gjerne en mail til verksed@fotocare.no, eller ring oss på 97 01 55 00 for spørsmål.